In de financieringswereld komt de term ‘Friends and Fools’ voor als eerste tree in de trap der financieringsmogelijkheden. Net voor het snel groeiende crowdfunding. Bij de groei van jouw bedrijf zijn die vrienden je grootste vijand en is de crowd je vriend.

Kennis uit de crowd

Ondertussen kent iedereen crowdfunding als middel om bij veel mensen relatief kleine bedragen op te halen. Veel bedrijven zetten het in om buiten de bank om geld te krijgen. Anderen zetten het in om naamsbekendheid te verhogen. Slechts enkelen gebruiken het als marktonderzoek. En daar geloof ik juist in.

Goedbedoelde leugens

Veel ondernemers doen niet aan marktonderzoek. De bedrijven die iets nieuws lanceren en wel bij de markt informeren doen dat vaak bij die Friends and Fools. En daar gaat het mis. Vrienden, leveranciers of vaste afnemers zijn onbewust en goedbedoeld optimistisch. Ze zijn zelfs bereid jou een klein geld bedrag te geven terwijl ze eigenlijk niet in jouw plan geloven.

Vermijden van vrienden

Net zoals je niet bij Friends and Fools hoeft aan te kloppen voor een serieus geld bedrag, moet je ook niet bij hen zijn voor serieuze marktinfo. Het is immers vaak simpelweg niet je toekomstige markt. Met crowdfunding kan je die afnemers wel tegen komen.

Echte klanten, echte kansen

Stel je start een actie voor realiseren van een productidee. Dan zegt het aantal mensen dat jij niet kent, maar wel alvast een voorbestelling wil doen, veel over de potentie van het product en de markt. Zij zijn objectieve echte klanten. En mogelijk kan je hen ook nog persoonlijk benaderen voor suggesties en aanvullingen.

Crowdfunding is crowdfinding

Ook wanneer je eigenlijk geen externe financiering nodig hebt is crowdfunding een goed idee. Toezeggingen of concrete bedragen zeggen iets over de haalbaarheid van je idee. Wie wil er nou niet tijd en geld steken in een kans waar nu al honderden onbekenden geld voor over hebben?

MKB Groei Gemak helpt bij financiering en marktonderzoek.

Passie voor MKB

Ik word heel blij wanneer ik help bij het behalen van succes. Vertel jij mij jouw ambitie?

Bel 06 46 21 63 91