Mijn oma was boerin en hanteerde potjes voor een gezonde financiële huishouding. Tijdens de wederopbouw was dit een goede aanpak om geld te reserveren voor investeringen, onderhoud en groei. Hoe kan deze methode jouw bedrijf helpen groeien?

Hoe werken potjes?

Vanuit twee aannames geloof ik dat een potjes model werkt voor groei. Allereerst helpt het om op lange termijn te sturen. Je reserveert geld in een potje voor een toekomstige financiële stap. Daarnaast geloof ik dat veel ondernemers het onderbewust spannend vinden om een grotere broek aan te trekken.

Hoe te verdelen?

In een boek van T. Harv Eker adviseert hij om van je winst 10% opzij te zetten als spaargeld (reserves). Hij raadt ook aan om een percentage opzij te zetten voor training (R&D) en voor investeringen. Geld ‘bewaren’ vinden mensen niet leuk. Daarom raadt hij aan om ook een percentage opzij te zetten om ‘uit te geven’. Dat potje moet elke maand leeg. Zo is er een gevoel van balans.

Kostenbeheering

Mijn oma lette op de kleintjes. Geld in potjes is niets anders dan budgetteren en je daar aan houden. Hierdoor verbeter je de gezondheid van het bedrijf op lange termijn. Geld voor onderhoud staat klaar op het moment dat jij het nodig hebt. Geld voor een nieuwe koe wanneer de ander overlijdt.

Proeven aan de toekomst

Geld in een potje om ‘uit te geven’ helpt jou om af en toe in die grotere broek te lopen. Door geld uit te geven aan een adviseur, machine, training, of luxe zakendiner die niet direct nodig zijn, kom je in aanraking met nieuwe kansen. De volgende groeistap wordt dan kleiner.

Start meteen

Randvoorwaarde is winst. Dat is een randvoorwaarde voor ondernemerschap. De omvang van de winst is niet relevant voor dit model. Al verdeel je 10 euro winst over de potjes; je ervaart de manier van werken. Genoeg reden om vandaag te starten.

MKB Groei Gemak helpt budgetteren voor de toekomst.

Passie voor MKB

Ik word heel blij wanneer ik help bij het behalen van succes. Vertel jij mij jouw ambitie?

Bel 06 46 21 63 91