Elke dag wordt jouw auto minder waard. Leg jij ook elke dag wat euro’s opzij voor die nieuwe auto? In de tijd van mijn oma hadden mensen nog voor elke kostensoort een potje. Sinds bedrijven alles vanaf dezelfde rekening betalen zijn de potjes verdwenen. Werk jij met budgetten?

Onoverzichtelijke hoop

In het nieuwe jaar kan je terug kijken op het succes van 2014. Het is echter ook de periode dat je financieel vooruit kunt kijken. Veel groeiende bedrijven zijn hier helaas erg slecht in. Elke euro die binnen komt is mooi meegenomen en gaat op de grote hoop. Er is geen plan hoe die weer worden verdeeld.

Hiërarchie der kosten

Stel dat je dit jaar 10% hogere kosten hebt door ziekte bij medewerkers of fluctuatie in de olieprijs. Hoe ga jij die extra kosten opvangen? Welke van jouw kosten of inkomsten zijn variabel en te besturen? Welk potje spreek jij aan? Welke potjes zijn op korte termijn nodig en welke potjes vullen zich voor ‘later’? Pluk jij stiekem bij tegenslag toch uit je pensioenpot?

Potje als reservering

Het opstellen van een budget helpt bij bewustwording van de dynamiek in je financiële huishouding. Je maakt een plan waar je geld bij wilt leggen bij succes of waar je kunt krimpen bij tegenslag. En bovenal maak je duidelijk aan je collega’s wat er mogelijk is. Oma liet zien dat het potje voor een nieuwe fiets nog niet vol zat.

Waar wil je heen?

Het opstellen van een budget is een oefening die niet alleen uit cijfers bestaat. Een kopie van vorig jaar is niet een begroting. Het is juist een moment met aandacht voor de kern en de ambitie van jouw bedrijf. Begin elk jaar goed met een helder overzicht van je financiële plannen.

MKB Groei Gemak helpt bij financiële jaarplannen.

Passie voor MKB

Ik word heel blij wanneer ik help bij het behalen van succes. Vertel jij mij jouw ambitie?

Bel 06 46 21 63 91