De zomerperiode is weer voorbij. Langzaam aan draaien bedrijven weer op reguliere manier. Het was een hectische periode. Met medewerkers die op vakantie waren. Met veel minder afname en alweer die pittige vakantie-uitkering. Roerige maanden net als in het professioneel voetbal waar de transferperiode net is afgelopen.

Stapels rekeningen

Vol goede moed starten nieuwe trainers en nieuwe selecties aan het seizoen. Het ritme van elke week wedstrijden spelen zou rust moeten geven. Toch is het eerste ontslag na enkele weken alweer een feit. Drie maal verliezen op rij is blijkbaar dodelijk. De club raakt in paniek. Iets wat ik ook bij veel MKBérs zie. Paniek wanneer ze naar de bankrekening kijken.

Rekeningen horen er bij

Sturen op de bankrekening is sturen op onderbuik gevoel. Jij stuurt niet op echte informatie. Statistici geven al enkele jaren aan dat voetbalclubs niet op verliespartijen moeten sturen. Heb je toevallig Ajax, PSV en Twente in de eerste wedstrijden? Dan moet je deze uitslagen vergelijken met Ajax, PSV en Twente van vorig jaar. Als ondernemer en voetbaltrainer wil je sturen op cijfers van een heel seizoen. Niet van één dag.

Liquiditeit in geding

Uiteraard kan jij in de knel komen wanneer je op jaarbasis goed draait, maar net deze maand een boel rekeningen krijgt. Dat heeft impact op je liquiditeit. En bij voetbal heeft een rijtje verliespartijen invloed op het vertrouwen. Dat gevoel wil je voorkomen, net als clubs liever hun trainer niet ontslaan.

Verwachtingsmanagement

Elke eredivisieclub maakt een prognose van elke wedstrijd. Dan zien zij waar het risico bestaat op een rijtje verliezen. Een punt uit drie moeilijke uitwedstrijden is nog niet zo slecht. Een ondernemer hoort een liquiditeitsprognose te hebben over het jaar. En uiteraard is het wijs om dit regelmatig te actualiseren en door te nemen.

Vooruitzien is regeren

Vaak kan je preventief afspraken maken met leveranciers, de bank of je medewerkers, waardoor die dip is te voorkomen. Veel partijen willen met je meedenken wanneer jij een heel helder verhaal hebt met echte cijfers.

MKB Groei Gemak helpt met verbeteren van verwachtingen.

Passie voor MKB

Ik word heel blij wanneer ik help bij het behalen van succes. Vertel jij mij jouw ambitie?

Bel 06 46 21 63 91