Penny wise and pound Foolish. Ik ben de eerste die toegeeft dat ik in privé situaties niet altijd rationeel met geld om ga. Wanneer een aankoop of activiteit mij emotioneel van waarde is, dan trek ik ruim de portemonnee. Anderzijds kan het mij echt niet schelen welk afwasmiddel ik gebruik. Dus de goedkoopste!

Wat is de onderkant?

Hoewel het vaak niet de groeivraag is, zijn mijn eerste adviezen aan een bedrijf vaak gericht op de kleine aspecten." Laten we de Vistaprint visitekaartjes vervangen. Is een iets duurdere koffieboon een optie? En wat voor afspraken zijn er over een dresscode?" Bij groei hoort allereerst snel verhogen van de onderkant van de lat.

Geld moet rollen

Uiteindelijk gaat een bedrijf niet failliet aan die kleine uitgaven van niet primaire zaken waar medewerkers van genieten. Centen besparen op grondstoffen die dagelijks worden gebruikt levert meer op. Vaak worden medewerkers hun plezier ontnomen, terwijl dat niet structureel geld oplevert. Blije medewerkers is veel waard.

Besparen op primair proces

Waar ga je dan wel op knijpen? Allereerst kan je pas sturen op kosten, wanneer je een realistische begroting hebt met budgeten, die je ook echt hanteert. Per budget is te bepalen óf er al flexibiliteit bestaat en wat de bandbreedte is. In een winkel moet minimaal een medewerker zijn. Dat is de onderkant.

Verwijderen van vitale functies

Vervolgens wil je tijd steken in dié budgetten die flexibel zijn én structureel geld op kunnen leveren. Niet elk budget komt in aanmerking voor snijden. Marketing is erg flexibel, maar keihard nodig voor continuïteit van het bedrijf. Behoud dus de budgetten voor goede foto’s, tekstschrijvers en advertenties.

Juiste budget verhogen

Emotionele betrokkenheid leidt bij mij tot goedkope frisdrankglazen en dure piano’s. Bij een ondernemer uit het zich vaak in prachtige kantoorpanden en minimaliseren van schoonmaak en machineonderhoud. Zakelijk gezien een omgekeerde wereld. Weet waar jij je geld mee verdient en steek daar die extra euro in.

MKB Groei Gemak helpt met heldere budgetten stellen.

Passie voor MKB

Ik word heel blij wanneer ik help bij het behalen van succes. Vertel jij mij jouw ambitie?

Bel 06 46 21 63 91