Met regelmaat vier ik feest met mijn klanten. Grote orders gescoord. Nieuwe machines in actie. Of een mijlpaal in websitebezoek. Er is vaak iets te vieren, en dat doe ik graag. Recent kreeg ik onverwacht een fles drank omdat er ‘Nee’ was gezegd tegen een grote aanvraag. En uiteraard moet je dat ook vieren.

Het manusje van alles

Een ondernemer ziet kansen en zal vaak een aanbod willen doen op de vraag van een klant. Dat is goed voor de omzet en goed voor de relatie. Toch is die ‘Ja’ pas wat waard wanneer jij ook ‘Nee’ durft te zeggen. Het meisje dat met iedereen zoent verliest al snel haar schoonheid.

Vooraf grens bepalen

Wanneer het jouw tweede natuur is om in kansen te denken, hoe weet je dan waar jouw ‘Nee’ ligt? Iedereen herkent klanten die te laat betalen, verkeerde verwachtingen hebben, voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten of momenten waarop er gewoon niet meer of beter gepresteerd kan worden. Door proactief daar grenzen in te stellen, loop je niet steeds tegen een frustratie aan.

Wie verdient jouw ‘Ja’?

'Nee' zeggen klinkt als het beëindigen van een zakelijke relatie. Dat hoeft niet zo te zijn. Door bepaalde klanten om begrijpelijke redenen structureel voorrang te geven (vaste afnemer of hoger uurtarief) zeg je eigenlijk 'Nee’, of ‘nu nog even niet’, tegen de moeilijke klanten.

Omdenken en meedenken

Je kunt ook doorverwijzen naar collega’s die mogelijk wel willen of kunnen voldoen aan de wensen van de klant. Zolang jij blijft benoemen waarvoor ze wél bij jou terecht kunnen blijft de relatie bestaan.

Leg jouw ‘Nee’ uit

Let op! Niet terugbellen is geen manier om ‘Nee’ te zeggen met behoud van relatie. Een callcenter optuigen met wachtrij en onvriendelijke medewerkers net zo min. Negatieve ervaringen vertellen zich zeven maal zo snel door als positieve reacties. Leg altijd uit waar jouw grens ligt en wat jij wél wilt.

Geen zoen op de 1e date

‘Nee’ zeggen is eigenlijk niets anders dan gepaste waardering krijgen voor jouw werk. Zolang die balans er nog niet is, hoor jij jouw kwaliteit, beschikbare tijd en glimlach te verdedigen. Wanneer het mooie meisje vaker ‘Nee’ zegt, willen juist nog meer jongens eens met haar zoenen.


MKB Groei Gemak helpt bij het aanscherpen van jouw propositie en imago.

Passie voor MKB

Ik word heel blij wanneer ik help bij het behalen van succes. Vertel jij mij jouw ambitie?

Bel 06 46 21 63 91