Tot het moment van ondertekenen ben je een gewaardeerde potentiele klant. Je krijg aandacht, cadeaus en wordt verleid met kortingen. Als de inkt droog is ben je een nummer in het systeem en heb je geluk wanneer iemand je e-mails nog beantwoord. Ga jij ook zo met jouw netwerk om?

Tijd om te daten

Veel bedrijven met groeiambitie steken enorm veel tijd en geld in het benaderen van koude contacten. Al die mensen die jij nog nooit gesproken hebt zijn potentieel interessant. Hoewel soms wat eng, is nieuwe ondernemers ontmoeten gewoonweg leuk! Elke week een goede kennismaking doet de groei goed.

De paringsdans

Wanneer er een kans tot samenwerken of afname van jouw product blijkt, dan steek je veel energie in dit contact. Het is als een paringsdans met je nieuwe liefde. Maar blijf jij ook dansen op het moment dat het huwelijk is gesloten? Hoeveel tijd en aandacht steek jij in je bestaande klanten, je kennispartners; je warme netwerk?

Het werkwoord

Het cliché wordt altijd uitgesproken: “Besef dat trouwen een werkwoord is.” Dat geldt ook voor business relaties. Geef subtiel aandacht met een kerstkaart, of deel actief relevante branchekennis. En vergeet niet dat veel relaties bestaan uit een gunfactor. Daar hoort bij dat je elkaar van tijd tot tijd echt ziet. Ook al is er even niets zakelijks te bespreken.

Vruchtbaarheid

Warme contacten erkennen we meestal nog wel. Maar wat doe jij met lauwe contacten? Dat zijn die ondernemers waar initieel géén business mee te doen is. Zij weten wel wie jij bent en wat jouw kwaliteiten zijn. Jij weet ook welke kennis zij beheersen en waar ze blij van worden. Te veel ondernemers vergeten de zaadjes die niet meteen kiemen.

Verbinding is groei

In mijn visie is elke ontmoeting relevant. Handel of geen handel; je leert elkaar kennen. En het kost relatief weinig energie om met elkaar in contact te blijven. Iemand die je al eens gesproken hebt wordt makkelijker klant, of verwijst makkelijker naar jouw door dan een geheel koud contact. Steek daarom evenredig veel tijd in koude, warme én lauwe contacten.

MKB Groei Gemak helpt met vruchtbaar houden van jouw netwerk.

Passie voor MKB

Ik word heel blij wanneer ik help bij het behalen van succes. Vertel jij mij jouw ambitie?

Bel 06 46 21 63 91