Weet je nog, op school? Toen bleef vaak het huiswerk van het moeilijkste vak liggen tot het laatst. Laat op de avond moest jij je dan nog door gortdroge en niet inspirerende stof wurmen en een verslag aftikken. Dat kon anders. Dat kan anders.

Parallel of sequentieel

Veel groeitrajecten hebben opeenvolgende stappen. Je leert eerst lopen voordat je leert rennen of springen. En dáárna komt pas hinkelen binnen de vakjes van het hinkelpad. Er zijn echter ook genoeg ontwikkelingen die bestaan uit stapjes die je zelf in volgorde mag leggen. Daar heb jij de regie.

De eerste steen

Als kind legde ik graag een dam aan in een klein riviertje bij de camping. De hele dag was ik in de weer met stenen. Een goede dam bestaat uit een mix van grote en kleine stenen om zo veel mogelijk water te keren. Het voelt bijna natuurlijk aan om bij zo’n dam met de zwaarste keien te beginnen.

Tegen de wind in heen

Het is ook natuurlijk! Aan het begin van een traject heb je letterlijk meer kracht. Dan zijn die rotsen nog goed te tillen. Maar ook mentaal heb je nog meer energie. Lukt iets niet de eerste keer, dan is er nog genoeg tijd voor een tweede poging. Het gewicht van de opdracht en de stenen hoort gelijk af te nemen met jouw kracht.

Geen stap vooruit

Het klinkt zo logisch. Toch handelen wij allen vaak anders. Het stomste huiswerk komt aan het einde. Die grote innovatie (belangrijk en niet urgent) komt na het kleine onderhoud (onbelangrijk en wel urgent). Zo wordt groei altijd aan het einde van een traject een last.

Plezier of ergernis?

Maak van dammen bouwen een feestje. Begin zwaar. Zie hoe je grote stappen maakt. En geniet er van dat de finish steeds dichterbij komt en er enkel kleine steentjes over blijven. Begin elke dag met je moeilijkste taak. Daarna wordt de dag alleen maar lichter.

MKB Groei Gemak helpt jouw in je groeiprocessen.

Passie voor MKB

Ik word heel blij wanneer ik help bij het behalen van succes. Vertel jij mij jouw ambitie?

Bel 06 46 21 63 91