Cognitieve dissonantie is een term voor het selecteren van feiten en meningen die jouw keuzes ondersteunen. Als innovatieve ondernemer moet je durven afwijken van de norm. Laat anderen maar vasthouden aan bekend gedrag. Alleen hoe zorg jij dat je zelf niet een doodlopende straat in rent?

Eigenwijs maakt blind

Er zijn ook genoeg ondernemers die zo eigenwijs zijn, dat ze geen oog meer hebben voor meningen en feiten van anderen. Cognitieve dissonantie gaat onbewust met hun objectiviteit aan de haal. Vooral wanneer het radicale keuzes betreft is het fijn om je keuze bevestigd te zien. Maar is het slim?

De waarheid van leugens

Statistiek en analyse helpt daarbij. Meet jij of jouw keuzes daadwerkelijk het juiste effect hebben? En hoe ga je met afwijkende resultaten om? Volgens de critici zijn er namelijk leugens, grote leugens en statistiek.

Dikke olifantenhuid

De film Moneyball met Brad Pitt sluit perfect aan met mijn eigen ervaringen. In de sport heerst nog erg de cultuur dat de oud spelers het beste weten hoe een club geleid moet worden en welke tactiek werkt. Als voetbaltrainer was ik het niet altijd eens met de keuze van de hoofdtrainer. Het vraagt echter een behoorlijk dikke huid om jouw afwijkende mening vol te houden.

Verrijken van je visie

Moneyball gaat over selecteren van spelers op basis van statistiek. Daarmee won een klein honkball team veel meer wedstrijden dan vele grote, rijke clubs. Ze werden echter jarenlang uitgelachen om hun tactiek. Ik hing een camera op in de lichtmast om spelers te meten. Uiteraard kwam mijn analyse niet overeen met het beeld dat anderen van de wedstrijd hadden.

Statistiek als houvast

Nou ben ik duidelijk een voorstander van gebruik van metingen. Maar hier wil ik vooral een lans breken voor hen die durven vasthouden aan afwijkende keuzes. Wil je als ondernemer groeien, dan moet je kunnen handelen onafhankelijk van het oordeel van anderen. creëer een dikke huid. Uiteraard raad ik waakzaamheid aan tegen cognitieve dissonantie en blind vasthouden aan jouw ‘geloof’.

MKB Groei Gemak helpt bij ontrafelen van leugens en waarheden.

Passie voor MKB

Ik word heel blij wanneer ik help bij het behalen van succes. Vertel jij mij jouw ambitie?

Bel 06 46 21 63 91