Als jullie als lezer nou eens ieder 100 euro over maken op mijn rekening, dan heb ik deze maand een mooie groei te pakken. Als de staatsloterij op mijn lot valt, dan hoef ik nooit meer te werken. Als,.. als,. als,. Te veel ondernemers houden vast aan valse hoop.

Wonderen bestaan

Natuurlijk is er een kans dat die grote order valt. En dan is er veel werk aan de winkel. Alleen hoe groot is die kans? Ben jij daar realistisch in? En hoe groot is de andere kant van het spectrum; de kans dat een grote klant stopt?

Realisme is nodig

“Hoop is de onzekere verwachting dat een bepaalde gewenste gebeurtenis zal plaatsvinden.” De kracht van veel ondernemers is dat zij optimistisch zijn en risico durven te nemen. Het gevaar zit in de verwachting van de ondernemer, terwijl een gebeurtenis (erg) onzeker is. Goede ondernemers baseren hun voortbestaan niet op hoop.

Vermijd hoopmanagement

Directeur van Groningen Seaports, Harm Post, herhaalt vaak zijn zin: “Talk contracts, not contacts.” De wereld zit vol kansen en vol hoop dat goeds jouw kant op komt. Je kan een rekening echter alleen betalen wanneer jij getekende contracten hebt met klanten.

Liquiditeit uit zekerheid

Heb jij een overzicht van bestaande klanten en potentiele klanten, met daarin de verwachting wat zij aankomend jaar gaan afnemen? En heb jij daar een kans (percentage) aan gekoppeld? Dan kan je veel realistischer zien wat de zekerheid van jouw toekomst is. Een paar contacten die schermen met mogelijke miljoenen deals zijn leuk. Maar jouw bedrijf heeft ook een paar getekende contracten nodig.

MKB Groei Gemak helpt realistisch ondernemen.

Passie voor MKB

Ik word heel blij wanneer ik help bij het behalen van succes. Vertel jij mij jouw ambitie?

Bel 06 46 21 63 91