Op tijd komen voor een afspraak. Uren inschatten voor een pittige offerte. Bepalen of je  in dit tempo wel op tijd thuis bent voor die grote regenbui. Herken jij het belang van goed tijdsbesef?

Niemand wil tijdstress

‘Wie faalt om zich voor te bereiden, bereidt zich voor om te falen.’ Graag vul ik die wijsheid aan met het belang van goede en haalbare voorbereiding. Het aantal ondernemers dat een te strakke planning maakt en ook deze week weer moet overwerken is legio. Een paar tips om daar verbetering in aan te brengen.

1. Juiste inschatting van tijd.

Mocht jij nog niet een natuurlijk gevoel hebben voor de tijd die bepaalde activiteiten kosten, dan is het handig om dit bij te houden of externe bronnen raad te plegen. Hoeveel tijd ben jij gemiddeld kwijt aan een offerte? Wat is de doorloopsnelheid van een bepaald product? ‘Even’ een e-mailtje beantwoorden?

2. Vast en variabel

Niet alle activiteiten staan vast. Maak daarom in je planning onderscheid tussen taken waar je mee kunt schuiven en welke niet. Heb je te veel zaken die echt op een moment moeten gebeuren? Zorg dan voor een backup plan indien er iets mis gaat, of wanneer je in de file komt te staan.

3. Hoofd en bijzaken

Niet alles is belangrijk. Goed contact met je medewerkers en je leveranciers is belangrijk voor de relatie en het vertrouwen. Tegelijkertijd gaat er niets kapot wanneer je dit een keer achterwege laat. Reserveer wél tijd voor deze ontmoetingen, maar schroom niet om zaken korter te houden dan gewend wanneer de nood aan de man is.

4. Moeilijk eerst

‘Stel niet uit, wat u vandaag kunt doen.’ Procrastinatie van moeilijke taken is een belangrijke oorzaak waardoor men in de knel komt. Begin daarom elke dag met het moeilijkste of vervelendste klusje. Om 17:30 even hard doortrekken om iets leuks af te krijgen is veel minder zwaar.

5. Shit happens

“We all have problems. The way we deal with them is the measure of our worth.” (Code46) Ga er maar vanuit dat er dagen tussen zitten dat alles tegen zit. Ziekte onder medewerkers is normaal. Heb jij een backup of een buffer voor pech? Met optimistisch plannen hou je vooral jezelf voor de gek.

Externe attributie

Te laat komen, verlies door slechte urenplanning en overwerk is nooit de fout van iemand anders. Jij bent zelf verantwoordelijk voor een goed plan met haalbare roosters. Daar mag je fouten in maken. Zo wordt je ervaren.

MKB Groei Gemak helpt bij verminderen van tijdstress.

Passie voor MKB

Ik word heel blij wanneer ik help bij het behalen van succes. Vertel jij mij jouw ambitie?

Bel 06 46 21 63 91