Groots applaus en vele complimenten vanuit opa en oma. De kleindochter kan zo prachtig binnen de lijntjes kleuren. Vaak doen ondernemers niets anders wanneer zij het werk van hun medewerkers beoordelen. Belonen op het binnen de lijntjes kleuren. Geen fouten maken. Wordt een bedrijf daar wel beter van?

Wat wil je leren?

Dat we een kind complimenteren heeft te maken met het stimuleren van de oog-hand coördinatie. Als je binnen de lijntje kleurt dan toon je aan dat je precies kunt werken en je motoriek in een bepaalde mate beheerst. En wanneer de kleurplaat van sinterklaas ook nog in de voor de hand liggende kleuren is gevuld, is er een kans op een prijs. Dan is aangetoond dat er geleerd is van eerdere ervaringen.

Wat is de impact van fouten?

Wil jij dergelijk gedrag ook in je organisatie zien? Medewerkers die precies en foutvrij werk afleveren? Collega’s die voorspelbaar, herkenbaar en conformerend gedrag vertonen? Ja! Natuurlijk heeft dat een enorme waarde voor de vele standaardprocessen die er binnen jouw bedrijf lopen. Het is niet de bedoeling dat iemand herhaaldelijk dezelfde fout maakt in het primaire proces.

Waarom zijn fouten goed?

Wanneer belonen wij het kind dat buiten de lijntjes kleurt? Of die sinterklaas als zwarte piet inkleurt? Als ondernemer wil je dat je medewerkers zich ontwikkelen. En het liefst in een richting die het bedrijf ook doet groeien. Daarvoor moeten er ervaringen en taken worden (op)gedaan die nieuw zijn. Taken die fout kunnen gaan. Die fouten moet een bedrijf opzoeken voor echte groei.

Blijf in gesprek met faalhazen

Een bedrijf is alleen krachtig wanneer bekend is wat de kwaliteiten zijn, én als bekend is waar de grenzen liggen. Die moet je vaak opnieuw vinden en definiëren. Daarvoor zijn mensen nodig die buiten de lijntje durven en willen kleuren. Mensen die jij moet belonen voor hun afwijkende en risicovolle gedrag.

MKB Groei Gemak stimuleert angstvrij fouten maken.

Passie voor MKB

Ik word heel blij wanneer ik help bij het behalen van succes. Vertel jij mij jouw ambitie?

Bel 06 46 21 63 91